De VVD houdt koers en wil blijvend gezond financieel beleid!

De VVD wil ook in financieel betere tijden niet verder interen op de reserves van de gemeente, en steunt nieuw beleid alleen als dit niet leidt tot verhoging van lasten. Dat was de kern van de bijdrage van de VVD aan de behandeling van de Programmabegroting 2017 op 8 november 2017.

Niet verder interen op financiele reserves
Bij een financieel verstandig beleid past geen onnodige onttrekking aan strategische reserves die van belang zijn voor de toekomst van de stad. De VVD is daarom tegen het voorstel om de financiele gevolgen van een verplichte wijziging in de afschrijvingsmethodiek op te vangen door een onttrekking uit de reserve die is ontstaan uit de verkoop van NUON-aandelen van de gemeente Lelystad. Deze NUON-reserve is al verkleind door eerdere claims en de VVD wil niet dat de gemeente verder inteert op haar financiele reserves. Het Rijk, dat de verplichte wijziging van de afschrijvingsmethodiek voorschrijft in een wijziging van het Besluit Begroting en Verantwoording voor Provincies en Gemeenten (BBV), biedt de ruimte om de wijziging van de afschrijvingsmethodiek pas door te voeren in de Programmabegroting voor 2018. De VVD diende een amendement in om gebruik te maken van deze mogelijkheid, zodat tijd ontstaat om een zorgvuldige afweging te maken op basis van een aantal uit te werken scenario's.

Nieuw beleid alleen bij schrappen oud beleid
De VVD wil nieuw beleid uitsluitend steunen als tegelijkertijd oud beleid wordt geschrapt, zodat per saldo geen sprake is van uitzetting van lasten. De VVD steunt daarom geen voorstellen van andere partijen waarvoor geen deugdelijke financiele dekking is, zoals een polderspeelbad in het Stadshart en gratis openbaar vervoer voor 70+'ers.

Meerjarige begrotingsposten blijvend monitoren
De gemeenteraad heeft onlangs besloten meer grip te willen hebben op meerjarige begrotingsposten. Jaarlijks kan de gemeenteraad een aantal meerjarige begrotingsposten aanwijzen waarvoor het college van B&W moet onderbouwen of de meerjarige raming nog juist is. De VVD diende een amendement in waarmee tien meerjarige begrotingsposten worden aangewezen voor een nadere onderbouwing. Dit betreft onder andere de kosten voor sanering van asbestdaken en de kosten voor voorschoolse opvang van peuters.

Kansen voor Lelystadse ondernemers
Het is voor lokale Lelystadse ondernemers moeilijk om mee te dingen naar opdrachten van de gemeente Lelystad. In de praktijk wordt het onderhoud in de openbare ruimte vaak uitgevoerd door bedrijven van buiten de stad, terwijl Lelystadse ondernemers prima in staat zijn om dit uit te voeren. De VVD diende een motie in waarmee het college wordt opgeroepen om lokale ondernemers meer bij dit onderhoud te betrekken. Deze motie is ingediend naar aanleiding van een initiatief van twee Lelystadse ondernemers, Rudi Schlepers en Arnold Verhoek, op de Motiemarkt Lelystad 2016.