Brede steun voor financiële keuzes VVD

Bij de behandeling van de Programmabegroting 2017 in de gemeenteraad op 15 november 2016 was brede steun voor de wijzigingsvoorstellen van de VVD over belangrijke financiële uitgangspunten. Twee moties en twee amendementen werden met grote meerderheid van stemmen aangenomen.

De gemeenteraad stemde in met de volgende voorstellen van de VVD:

  • Afschrijvingsmethodiek en rentepercentage: besluitvorming over een gewijzigde afschrijvingssystematiek wordt een jaar uitgesteld. Daarmee ontstaat tijd om een weloverwogen keuze te maken die zo weinig mogelijk gevolgen heeft voor de financiële reserves van de gemeente.
  • Aanwijzing meerjarige begrotingsposten voor jaarlijkse onderbouwing: de gemeenteraad heeft onlangs besloten meer grip te willen hebben op meerjarige begrotingsposten. Jaarlijks kan de gemeenteraad een aantal meerjarige begrotingsposten aanwijzen waarvoor het college van B&W moet onderbouwen of de meerjarige raming nog juist is. Op initiatief van de VVD werden tien meerjarige begrotingsposten aangewezen voor een nadere onderbouwing. Dit betreft onder andere de kosten voor sanering van asbestdaken en de kosten voor voorschoolse opvang van peuters.
  • Verbetering risicomanagement: de raad nam een motie van de VVD aan waarmee het college van B&W wordt opgeroepen om het risicomanagement binnen de gemeente te verbeteren door in de paragraaf “Weerstandsvermogen” alle lange-termijn-risico’s in kaart te brengen en bij elk risico passende beheersmaatregelen te treffen. De motie roept het college ook op om de grootste risico’s op te nemen in de begroting, en voor alle overige risico’s samen de totale omvang aan te geven.
  • Kansen voor Lelystadse ondernemers: de raad nam een motie van de VVD aan die de kansen van lokale Lelystadse ondernemers vergroot om mee te dingen naar opdrachten van de gemeente Lelystad voor het onderhoud in de openbare ruimte. In de praktijk wordt het onderhoud in de openbare ruimte vaak uitgevoerd door bedrijven van buiten de stad, terwijl Lelystadse ondernemers ook prima in staat zijn om dit uit te voeren. Deze motie was door de VVD ingediend naar aanleiding van een initiatief van twee Lelystadse ondernemers, Rudi Schlepers en Arnold Verhoek, op de "Motiemarkt Lelystad 2016".