VVD wil duidelijkheid over inzet toezichthouders

In de Programmabegroting 2017 is net als in voorgaande jaren het budget voor inzet van toezichthouders in de gemeente Lelystad verhoogd. De VVD vindt de onderbouwing van deze budgetverhoging onvoldoende, en heeft het college van B&W gevraagd om een betere onderbouwing.

De inzet van toezichthouders is gebaseerd op het Handhavingsuitvoeringsplan (HUP). Onlangs is het HUP geëvalueerd. In de tekst van deze evaluatie is wel aangegeven hoeveel capaciteit van toezichthouders nodig is bij verschillende taakvelden, maar wordt niet verantwoord waarom voor een bepaalde methode van toezicht is gekozen. Hierdoor kan de gemeenteraad de doelmatigheid van de inzet van toezichthouders niet goed beoordelen.

Bij de behandeling van de Programmabegroting 2017 zegde het college van B&W toe om de tekst van de evaluatie van het HUP aan te vullen met nadere informatie over de gehanteerde methoden van toezicht per taakveld, de daarbij behorende capaciteit en de beschikbare capaciteit. Ook zegde het college toe om per taakveld alternatieve scenario’s te schetsen voor de inzet van toezichthouders. Na deze toezegging door het college in de raadsvergadering van 15 november 2016 trok de VVD de ingediende motie van deze strekking in.