VVD dient amendement ontwikkeling Flevokust in

VVD Raadslid Simon van Erk heeft vanavond (9 juni) tijdens de raadsvergadering een amendement ingediend met betrekking tot de ontwikkeling van de Flevokust. Dit amendement werd gesteund door 9 van de 12 partijen in de raad. Hieronder treft u de begeleidende tekst aan zoals Simon van Erk deze heeft uitgesproken tijdens de vergadering.

Voorzitter,

De VVD is altijd voorstander geweest van de ontwikkeling van de havenfunctie met een daarbij passend bedrijfsterrein aan de Flevokust. Het belangrijkste doel daarbij is het versterken van de economische positie van Lelystad en vooral het daardoor vergroten van de werkgelegenheid voor de inwoners van onze stad. Vooral voor de groei van de werkgelegenheid is de dus havenfunctie van belang. De verwachting is en was dat de ontwikkeling van de haven meer bedrijven aantrekt en daarmee meer werkgelegenheid brengt.

Wij zijn tevreden over het nu voorliggend voorstel van het college aan de raad. De ontwikkeling van het gebied is nu in twee fasen geknipt. Dat maakt de risico’s een stuk beter beheersbaar. Het voorstel voorziet nu ook in een Grondexploitatie waarvan de risico’s naar ons oordeel voldoende beheersbaar zijn.

Het enige wat ons nog wel enige zorgen baart is de beheersing van de milieueffecten. Dat is belangrijk voor de bewoners van de stad en met name ook voor de exploitatie van de agrarische bedrijven in het naastliggende agrarische gebied. Een belangrijk gereedschap daarbij is de bedrijvenlijst. Dat is de lijst met bedrijfsactiviteiten die we in het gebied willen toelaten. Die lijst maakt deel uit van het bestemmingsplan.

Naast de lijst met de bedrijfsactiviteiten die we wel willen toelaten, willen wij een aantal bedrijfsactiviteiten, die nu nog wel in de bedrijvenlijst van het college staan, niet toelaten. Die moeten dus uit de lijst van het college worden verwijderd.

Daar tussenin zit een aantal bedrijfsactiviteiten die we zeker niet zonder aanvullende voorwaarden willen toelaten. Voor die groep willen we dat een afzonderlijke lijst wordt gemaakt. De bedrijfsactiviteiten die op die lijst komen te staan, kunnen dan worden toegelaten op basis van een daartoe strekkend besluit van het college, op grond van een daartoe in het bestemmingsplan op te nemen wijzigingsbevoegdheid. Het college kan dan afwegen of het bedrijf een daadwerkelijke meerwaarde heeft voor de stad en of de milieurisico’s voldoende kunnen worden beheerst.

Wij dienen daartoe samen met andere fracties vanuit de raad daarvoor een amendement in. Dat amendement heeft dus tot doel de kans op milieuschade te verkleinen en daarmee ook de belangen van de BD boeren beter te waarborgen.

Dit amendement dienen wij in namens negen van de twaalf partijen in deze gemeenteraad.

Simon van Erk
VVD Fractie