Ingediend amendement horeca-exploitatie Koploper aangenomen door meerderheid raad

Voorzitter, Het college stelt aan de raad voor om geen wensen en bedenkingen aan het college kenbaar te maken ten aanzien van het voornemen tot oprichting van een B.V. Horeca Exploitatie "De Koploper" B.V.

Voorzitter,

  1. Wij zijn van mening dat de gemeente (zeker als 100% aandeelhouder van het Sportbedrijf) geen (oneigenlijke) concurrent moet zijn van het gemeentelijke bedrijfsleven door het gaan exploiteren van een horecabedrijf.
  2. Verder wordt door het Sportbedrijf gesuggereerd dat zij de horecafunctie financieel voordeliger zou kunnen exploiteren dan een marktpartij, waarbij ook nog de oorspronkelijke pachtsom van € 60.000 wordt gerealiseerd.De veronderstelling dat, die pachtsom kan worden gerealiseerd door het zelf ter hand nemen van de exploitatie door het sportbedrijf is naar de mening van de indieners uiterst twijfelachtig.
  3. Impliciet voorziet het voorstel ook in verbouwings- en herinrichtingskosten waarvan de terugverdienmogelijkheden beperkt dan wel onwaarschijnlijk zijn. Deze investeringen die het Sportbedrijf voornemens is te doen, zijn niet voor dit doel begroot en zijn daardoor ook niet door de raad goedgekeurd.
  4. Exploitatie van een horecavoorzieningen brengt extra kosten voor o.m. personeel, administratie, administratieve organisatie alsmede financiële risico’s met zich mee. Niet duidelijk is hoe deze kosten zijn afgedekt.

Door hier in mee te gaan weet je vrijwel zeker dat je over een paar jaar moet accorderen dat de Koploper een verlies moet nemen op een niet inbare pachtvordering bij de nieuwe BV.
Want failliet laten gaan van een dergelijke BV is om meerdere redenen geen mogelijkheid.
A. De Koploper zal al snel de enige echte crediteur zijn van de nieuwe BV.
B. Als gemeente kan je je niet permitteren een dergelijke BV failliet te laten gaan als daar schulden inzitten aan derden die er op vertrouwen aan een gemeentelijke instelling te hebben geleverd.

Alles samengenomen voorzitter, zijn wij daarom van mening dat het voorstel van het college en daarmee van het Sportbedrijf, niet realistisch is.

Daarom dienen wij een amendement in, dat aan het college de volgende zienswijzen en bedenkingen kenbaar maakt.

De gemeenteraad wenst:

  1. geen medewerking te verlenen aan en niet in te stemmen met het oprichten van een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Horeca Exploitatie "De Koploper" B.V.;
  2. geen horecafuncties binnen het sportbedrijf te (laten) exploiteren door of vanwege de gemeente, (semi)gemeentelijke instellingen of het sportbedrijf.

Voorzitter, dit amendement wordt mede ingediend door de fracties van:

  1. de InwonersPartij,
  2. het CDA,
  3. D66,
  4. de Partij van Lelystad,
  5. Leefbaar Lelystad en
  6. OPA+