Blog Mariëlla Hermus (2): De verdieping opzoeken in het raadswerk

Maart 2014 lijkt ineens heel ver terug. En heel vaak krijg ik de vraag: Hoe is het in de Politiek? Ja, hoe is het in de Politiek? Betrokken voel ik mij inmiddels als Raadslid voor de VVD in onze gemeente. Betrokken. Dat is het goede woord. Betrokken bij onze stad, betrokken bij de inwoners, bij onze Fractie, en ga zo maar door. Betrokken is voor mij ook veel kijken, vragen, luisteren en door vertalen. Continu blijf ik leren en de verdiepingsslag maken. Maar ook regelmatig verbazen.

En dat gebeurt mij regelmatig, dat verbazen. Bijvoorbeeld over het feit dat er zo ontzettend veel te doen is in en voor onze stad. Daarbij is het van belang dat wij ook als gemeenteraad de afweging maken welke onderwerpen er op onze gemeente agenda moeten komen en wanneer. Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk behandelen en op dezelfde waarde zetten. Dit vergt dus strategie en beleid. Dit houd ook in dat er prioriteiten gesteld moeten worden. Maar omdat je zo ontzettend veel belangrijk vindt kan die agenda bijna nooit uitgebreid genoeg zijn.

Voor het zomerreces heb ik als nieuw raadslid vooral een verkenningsperiode gehad. Wie is wie, wie doet wat, welke portefeuilles hebben prioriteit, waar kan ik terecht. Al deze nieuwigheden hebben tijd nodig en die tijd geef ik mezelf ook. Ik ben nog steeds van mening dat je uiteindelijk je werk en/of taak op de juiste wijze tot bloei kunt laten komen als je een goed fundament legt.

En een goed fundament stapel je niet eventjes snel op elkaar. Het is nodig om de juiste bouwstenen te verzamelen en vervolgens in de juiste volgorde te stapelen.

Zo ben ik inmiddels aan de slag gegaan en ik kan wel zeggen dat ik nu op de begane grond ben aangekomen. Deze vloer is breed. Dit betekent  voor mij een tijd van verdieping.

Dat ik gebruik mag maken (als enige nieuwkomer binnen onze fractie) van de ervaring, kennis, kunde en inzet van mijn fractiegenoten is een groot goed en voor mij heel waardevol.

Mijn portefeuille bracht mij de afgelopen maanden op een soort van tour waarbij de termen research en conclusie toch wel de boventoon voerden.  Tijdens het zomerreces, waarbij ik even geen agenda gevuld had als raadslid heb ik de tijd ook besteed aan de verdiepingsslag in mijn eigen portefeuilles.  Portefeuilles  waar mijn kennis niet volledig was, hebben mij, door diverse gesprekken met mensen uit het werkveld, waarbij je moet denken aan medewerkers, toeleveranciers en directie- of management, veel inzicht en verduidelijking gebracht. Voordeel hierbij is dat ik nog meer langs andere invalshoeken de voorliggende onderwerpen kan benaderen. Essentiele voorbeelden en ervaringen uit de praktijk kan ik zo beter vertalen naar het bestuurlijk vlak.

Deze aanpak bevalt mij goed en blijf ik zeker verder voortzetten.

De zomer is reeds achter de rug en de nieuwe seizoenen staan weer voor de deur. Zo ook in de Gemeenteraad. Het is een drukke periode met wederom belangrijke onderwerpen op de agenda.

Denk hierbij aan de decentralisaties in het sociale domein en de begroting.

Een begroting is voor mij niets nieuws echter de gemeentebegroting is in die zin natuurlijk anders vanwege de omvang en het feit dat deze  begroting de grondslag is voor het uitvoeren van de bestuurlijke taken voor onze stad. Waar is er nog ruimte in het budget? Waar moet er bezuinigd worden, waar liggen prioriteiten en niet onbelangrijk in hoeverre kan ik mijn standpunten als liberaal en onze VVD visie en standpunten hiermee verenigen of nader uitvoeren?

 Ik heb nog veel te lezen komende tijd. En te leren!  Hoe mooi is dat..