Blog Mariëlla Hermus (1): Mijn werk als raadslid

Mijn werk als raadslid is begonnen. Nog meer is mij gebleken hoe groot het belang is van goed besturen, weten wat wijsheid is, je hart volgen en bij jezelf blijven. Een week kort na verkiezingsuitslag, heeft de installatie van de nieuwe raad plaatsgevonden. Dit gebeurde in de Raadszaal van het Gemeentehuis.

Bij de 35 raadsleden (verdeeld over 11 verschillende fracties) is door Burgemeester Horselenberg de Eed of Belofte afgenomen. Ik heb dit ervaren als het startschot voor de komende jaren. Verantwoord besturen en mogen vertegenwoordigen van de standpunten van onze eigen partij.

Het feit dat er nu 11 partijen zijn en dus coalitie gevormd moest worden was een behoorlijke opdracht.

Wij hebben dan ook zeer frequent fractie overleg gevoerd om met elkaar hierin betrokken te blijven en beslissingen te nemen. Voor de fractiegenoten die hierbij direct betrokken waren en dus zeer regelmatig in overleg  moesten, waren dit zware en zeer drukke weken met volle agenda’s.

Aan het einde van het traject, wat goed en zorgvuldig is afgerond, liet de vermoeidheid zich soms aftekenen. Waarbij het leveren van de kwaliteit altijd voorop bleef staan. Ik ben trots op het resultaat en vond het zeker interessant dit traject als fractielid te hebben kunnen meemaken. Voor mij als nieuwkomer zijn dit mooie directe leermomenten geweest.

Dat wij als VVD deel uit maken van het college betekent ook dat Janneke Sparreboom de rol van wethouder op zich gaat nemen. Janneke is hier goed op voorbereid en krijgt binnen het college ook een belangrijke portefeuille waarbij zij haar kennis vanuit haar professie goed kan toepassen. Door het feit dat Janneke nu wethouder is, betekent dit dat haar plaats van raadslid, ingevuld wordt door de eerstvolgende op de kandidatenlijst van de VVD en dat is Simon van Erk.

Door het nieuw gevormd college betekent dit ook dat wij deze weken afscheid hebben genomen van onze twee VVD Wethouders. Meta Jacobs en Ruud Luchtenveld. Zij hebben de laatste jaren laten zien hoe belangrijk inhoud en koers houden is. Met de 3 grote decentralisaties op komst heeft Meta Jacobs gezorgd voor een uniek realistisch fundament om deze decentralisaties goed tot uitvoering te kunnen laten brengen door haar opvolger(s). Dat andere gemeentes dit advies hebben overgenomen is een waardig compliment.

Als nieuwkomer in de raad heb ik nu steeds vaker contact gehad met de griffie. Bijzonder  prettig om de ondersteuning vanuit de afdeling Griffie te ontvangen. Zij geven mij als nieuw raadslid veel handvatten en wijzen de weg. Daarbij zijn er al diverse bijeenkomsten georganiseerd waardoor je steeds meer en meer wordt ondergedompeld in het werk van een raadslid.

Door al deze indrukken en nieuwigheden is het des te meer belangrijk dat ik langzaam meer en meer kennis ga vergaren op het gebied van besturen binnen de gemeenteraad met daarbij de wijsheid in acht genomen en mijn hart blijf volgen,

Ik merk vrijwel dagelijks dat onze inwoners best veel interesse hebben in het gemeenteraadswerk. Regelmatig komen er vragen en vinden ze het eigenlijk vaak erg prettig als je vertelt hoe een en ander nu tot uitvoering komt.

Wat mij hierbij is opgevallen is dat het voor een aantal van onze inwoners nog onduidelijk is hoe de Gemeenteraad eruit zit, wie er deel van uitmaken en wat de bestuurlijke mogelijkheden (en onmogelijkheden) kunnen zijn. Daarom is het van groot belang om dit soort vragen te allen tijde uitvoerig te beantwoorden. Of dat nu bij de bakker is, in de supermarkt, bij de sportclub, op een feest of bijeenkomst.

De betrokkenheid van onze inwoners is belangrijk. En ik wil graag weten wat er onder de mensen leeft om zo de vertaalslag te kunnen maken.
Tenslotte zit ik voor onze inwoners als volksvertegenwoordiger in de Raad.

Dus laat die gesprekken maar komen.

Mariëlla Hermus