Beeldvormende sessie over het stadhart

Dinsdagavond 11 februari 2014 is in een beeldvormende sessie de herinrichting van het stadhuisplein aan de orde gekomen. Het college heeft op basis van de inbreng van bewoners, ondernemers en andere betrokkenen een plan opgesteld dat afwijkt van de gangbare procedures. Er is een sfeerboek samengesteld op basis van dat participatietraject. Dat sfeerboek zal esthetisch uitgangspunt zijn voor het ontwerp van de herinrichting van het stadhuisplein.

Daarnaast zijn 9 uitgangspunten voorgesteld voor het Stadhuisplein:

  1. Het plein heeft een voor bezoekers van het stadshart aantrekkelijke verblijfsfunctie met een daartoe uitnodigende inrichting.
  2. Het plein biedt ruimte aan evenementen zoals het jaarlijkse pleinfestival, de kerst-, bloemen- en boekenmarkt, sport evenementen en de start van de Avondvierdaagse.
  3. Het plein heeft een uitstraling die past bij het Stadshart met een eigen identiteit.
  4. Het plein draagt bij aan een versterking van de aanwezige horeca en stimuleert de vestiging van nieuwe horeca.
  5. Het stadhuisplein draagt bij aan een goede circulatie van het winkelend publiek die aansluit op de winkelroutes.
  6. Het plein biedt ruimte voor minimaal twee vaste kramen op de huidige of vergelijkbare locatie.
  7. Een trouwauto en trouwstoet kan bij de entree van het stadhuis komen.
  8. Alle panden rondom het plein zijn voor mindervaliden bereikbaar via goed begaanbare verharding.
  9. Ten behoeve van het fietsen zal aansluiting moeten zijn met het vastgestelde fietsplan.

Namens de VVD-fractie heb ik over het plan een aantal opmerkingen gemaakt. Allereerst heb ik als reactie op een opmerking van een ondernemer, dat juist de leegstand van veel panden het grote probleem is, gezegd dat de gemeente niet kan volstaan met te focussen op geleidelijke uitvoering van het masterplan, maar zich steeds meer de vraag moet stellen hoe we, door het verkleinen van het stadshart, kunnen zorgen dat alle winkelpanden gevuld blijven.

Het voorstel voor de aanpak van de herinrichting van het Stadhuisplein vinden wij in deze vorm echt uniek. Wij hebben daarbij wel een zorgpunt en dat is dat juist bij de uiteindelijke ontwerpkeuze de inbreng van de ondernemers, inwoners en andere betrokkenen onvoldoende zou worden gehonoreerd.

Op dat laatste punt denken wij na over een amendering die er voor moet zorgen dat ook dat laatste deel van dit participatietraject goed tot zijn recht komt.

Evert Marseille

Fractievoorzitter