De tweedeling
De bestuurlijke boodschap besteedt terecht aandacht aan de tweedeling. Die discussie heeft wat de VVD betreft verschillende kanten. Absoluut er zijn er groepen in onze samenleving die veel beperkter profiteren van de overvloed die in ons land als norm wordt beschouwd. Is onze boodschap dan je daar maar bij neer te leggen? Zeker niet maar om dit op te lossen door het verhogen van uitkeringen of zelfs het invoeren van een basisinkomen vindt de VVD niet de oplossing. Als belangrijkste oplossing zien wij er voor te zorgen dat onze inwoners die achterblijven kansen krijgen om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Daarvoor kan de overheid faciliteren door het aantrekkelijk te maken dat bedrijven Lelystad ontdekken en hier hun kansen zien. De komst van een Van der Valk-hotel is een voorbeeld van een dergelijke kans. Door die komst wordt zichtbaar dat we met de keus voor het vliegveld en straks ook de overslaghaven een keerpunt hebben bereikt. Ook na dit keerpunt is het belangrijk om alert te blijven om de gestelde doelen te kunnen bereiken.
Doelen
Zo'n doel is ervoor te zorgen dat op de gebieden rondom de luchthaven en de containerhaven alleen vestigingen in samenhang met die lucht- of containerhaven komen. We moeten niet te gretig of ongeduldig ook andere vestigingen toelaten. Deze (lucht)haven gebonden plekken zijn schaars en daar moet Lelystad uiteindelijk van gaan profiteren. We bepleiten het vaststellen van een beleid voor het vormen van een schil om de luchthaven, waarin voor de diverse lagen van de schil duidelijk wordt bepaald in welke mate een vestiging aan de luchthaven gerelateerd is.
Zo'n te bereiken doel is wat de VVD betreft ook het maken van een kwaliteitsslag in het onderwijs. Goed onderwijs is wel degelijk een belangrijke vestigingsfactor. De VVD vindt de plannen van de Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL) waardevol, maar moet voor het innemen van een standpunt nog worden overtuigd van de zekerheid dat het voorgesteld beleid ook breed door de docenten zal worden gedragen. Een zeer belangrijke voorwaarde voor het faciliteren van de SVOL plannen vinden wij dat er langdurig een in de praktijk geborgde doorlopende leerlijn ontstaat van het basisonderwijs, via het VMBO of HAVO/VWO naar bedrijfsleven of HBO/WO.
Onderwijs leidt zeker in het VMBO op voor banen in het bedrijfsleven. Een breed gedragen afstemming is daarvoor een absolute voorwaarde. Voor kwaliteitsverbetering kan een nieuwe huisvesting noodzakelijk zijn. Een samenvoeging op locaties moet in elk geval de zekerheid geven van behoud van de eigenschappen van kleinschaligheid.
Voor het innemen van een standpunt over de huisvesting wil de VVD een duidelijke kosten baten analyse van de exploitatie van het campus model, op ieder van de drie locaties van de huidige vestigingen. (waarbij alle onderwijsvormen telkens geheel worden geconcentreerd op de betreffende locatie). Naast het financieel effect op de afzonderlijke exploitaties, ook inzicht te verschaffen in het financieel effect van zowel ja als nee gebruik maken van bestaande gebouwen. Daarnaast willen wij dat bij ieder van die varianten tevens de (gebruiks)effecten op de omgeving e.d. inzichtelijk wordt gemaakt.
Woonmarketeer
Vooruitlopend op de behandeling van de woonvisie maken wij een opmerking over het voorstel tot het aanstellen van een woonmarketeer. Hierbij rijzen in elk geval nog al wat vragen. Afhankelijk van de beoogde taak is het de vraag of zo iemand moet worden aangestuurd door de gemeente of city marketing? En met welke doelstellingen gaat deze marketeer aan de slag? Maakt de marketeer de slag welke wij nodig hebben om ons woon- en leefklimaat goed te profileren en te promoten bij de gewenste personen en bedrijven?
Mogelijk is dit zelfs veel meer een taak voor de gezamenlijke makelaars of projectontwikkelaars.Wij zien dat de verkopen in andere gemeenten meer aantrekken dan hier. Meer acquisitie kan daarop het juiste antwoord zijn, maar dan wel na dat we zeker weten of Lelystad wel het juiste product in de etalage heeft staan. De VVD heeft twijfel of het huidige woningaanbod ons wel de beoogde groei in kwaliteit en aantal oplevert die noodzakelijk is om de aantrekkelijke woonstad te kunnen worden die wij graag willen zijn. Wij missen de variatie en keuzevrijheid die kennelijk elders wel tot meer verkopen leidt. Laten we op dit punt nu eens echt anders gaan denken en uitvoeren. Ergo beter is het misschien om te luisteren naar wat de markt nodig heeft op basis van kopersbehoefte. en aantrekkelijk en goed verkoopbaar vindt. Laten wij dat faciliteren.
Transities
In 2015 zijn de lang besproken transities in Wmo, jeugdzorg en participatie van start gegaan. Daar waar de critici er van overtuigd waren dat het op een ramp zou uitdraaien kunnen we nu constateren dat het boven verwachting goed verloopt. Natuurlijk er gaan wel dingen mis. De absoluut noodzakelijke bezuiniging om het stelsel ook in de toekomst uitvoerbaar te houden heeft in sommige gevallen tot problemen geleid. Maar met een beperkt overschot in het eerste jaar is er ruimte om knelpuntjes op te lossen en de toenemende vraag die zeker is te verwachten op te vangen. Laten we dit ingezette beleid nu onverkort vasthouden!
Voorstellen
Wij maken een opmerking over de in hoofdstuk 2 opgenomen wenselijke voorstellen. Wij begrijpen met name de laatste zin van de inleidende tekst zo, dat het college bij de begroting afhankelijk van de meest recente financiële inzichten met concrete voorstellen komt. Wij stellen voor bij amendement het voorgestelde besluit nr. 18 op dit punt te verduidelijken. Afhankelijk van de beschikbare middelen zullen wij onze prioriteiten kenbaar maken.
Wij vinden dat in de kadernota een aantal zaken aan de orde komen waarover besluitvorming middels afzonderlijke raadsvoorstellen dient plaats te vinden. De in de kadernota opgenomen bedragen beschouwen wij dan - met in achtneming van de opmerking over de wenselijke voorstellen - als voorlopige reserveringen. Wij noemen er enkelen:
- De Agora. Het standpunt van de VVD is dat we de Agora in stand moeten houden. We moeten niet blijven pappen of nathouden, maar reëel met een structurele oplossing komen. Omdat dit complex is stellen wij voor over het rapport inzake de Agora en de te nemen maatregelen in een aparte vergadering, een besluit te nemen. Het rapport over de Agora is te belangrijk en bevat te veel elementen om die als onderdeel van deze kadernota even af te handelen.
- Lelykracht. Hierover komt een concreet voorstel nog voor het eind van dit seizoen in de besluitvorming. De VVD zal het standpunt over het voorstel voor 2017-2018 verwoorden in die behandeling.
- Het uitvoeringsprogramma vrijetijdseconomie. Welke hoofddoelen stellen we? Richten we ons op de korte termijn of de lange termijn. Zijn er voorstellen voor concrete maatregelen of gaat het om faciliteren. Kortom een belangrijk thema voor de toekomst van Lelystad, zeker ook te belangrijk om op basis van nog uit te werken kaders en uitvoering nu al over te besluiten.
- Terugkoppeling van de onderzoeksopdrachten. Met name de conclusies over de kwijtscheldingen, City marketing en gemeentelijk vastgoed vragen wat de VVD betreft om een meer principiële discussie dan hier in de kadernota mogelijk is. Zeker ten aanzien van de kwijtscheldingen vinden wij dat het college toch wel erg makkelijk voorbij gaat aan het feit dat door de kwijtscheldingen netto uitkeringen hoger uitvallen dan het inkomen uit arbeid van de laagst betaalden.
- Verhoging van de lasten met slechts de inflatie. Dit dient wat de VVD betreft wel een punt van afweging te zijn. Voor veel groepen is er al jaren geen sprake meer van dat hun inkomen wordt aangepast aan de inflatie. Voor hen is elke aanpassing een lastenverhoging die niet wordt gecompenseerd. Dit dwingt ons veel beter te beargumenteren waarom het zo van zelfsprekend is om de tarieven met de inflatie te laten stijgen. Wij vinden dat de noodzakelijk geachte meer uitgaven door minder uitgaven moeten worden gecompenseerd.
Subsidies instellingen
De VVD heeft in de periode dat de subsidies voor diverse instelling jaarlijks met de inflatie werden verhoogd voorgesteld in die compensatie afzonderlijke percentages voor te stellen voor de kapitaalslasten gerelateerde uitgaven en de overige uitgaven van die instellingen. Door het niet meer compenseren van de prijsstijgingen is de door het college toegezegde uitvoering daarvan niet gerealiseerd. Wij komen daarom nu met een amendement om dit wel door te voeren.
Bestemming jaarrekeningresultaten
De VVD is het er mee eens om een vaste systematiek af te spreken voor het bestemmen van een jaarrekening resultaat. Wij vinden wel dat eerst specifieke reserves tot het gewenste niveau moeten worden aangevuld en daarna de algemene reserve. Bij een onverhoopt jaar tekort achten wij de voorgestelde volgorde in de vorm van onttrekkingen wel de juiste.