VVD wil uiterlijk 1 juni 2017 concreet gebiedsplan voor Lelycentre

Op 22 november 2016 behandelde de gemeenteraad de “Globale Gebiedsvisie Lelycentre”. De VVD wil dat het college van B&W uiterlijk 1 juni 2017 een concreet gebiedsplan voor het Lelycentre aan de raad voorlegt op basis van het scenario “chirurgisch ingrijpen”. De VVD wil ook dat het college de gemeenteraad uiterlijk 1 april 2017 door middel van een tussentijds verslag informeert over de ontwikkelingen. De VVD diende, samen met andere fracties, daarvoor in de raadsvergadering een amendement in dat zeer brede steun kreeg in de raad.

In de “Globale Gebiedsvisie Lelycentre” schetst het college een drietal mogelijke scenario’s voor de aanpak. Het college stelt voor om een gebiedsplan uit te werken op basis van een scenario dat inhoudt dat met de belanghebbende partijen een gebiedsplan wordt gemaakt op basis waarvan (stapsgewijs) initiatieven worden gehonoreerd die passen binnen het beleid Wonen Welzijn Zorg en de Woonvisie (scenario chirurgisch ingrijpen). Wij hebben aangegeven dat wij dat een goede aanpak vinden.

In het Lelycentre hebben we te maken met grote leegstand van kantoren. 41.000 m2 is best fors te noemen. De initiatieven om dit probleem op te lossen bevatten vooral ideeën om kantoren om te vormen naar (een grote hoeveelheid) woningen. Er worden aantallen genoemd in de orde van zo’n 300 tot wel 600. Het is natuurlijk mooi als er initiatieven komen vanuit de markt. Daarbij is echter wel belangrijk dat goed wordt gekeken naar de -strategische- effecten van die initiatieven op de betreffende locatie en op de rest van de stad. Dat daarnaast de huidige verhouding in het gebied 86% sociale woningbouw en 14% vrije sector is, is ook een gegeven waar we niet omheen kunnen. Dat is een wel heel onevenwichtige verdeling tussen de sociale en vrije sector.

Er zal door het college dus zorgvuldig en uiterst creatief gekeken moet worden naar de mogelijke oplossing van het leegstandsprobleem en de invulling van het gebied. Wij hebben het college meegegeven bij zijn afwegingen vooral in te zetten op diversiteit en kwaliteit. En dan bedoelen wij zichtbare kwaliteit. Een voorbeeld waarop kan worden voortgeborduurd is bijvoorbeeld het appartementencomplex de Meerkoet en de grondgebonden woningen gelegen aan de Parkzijde bij het Stadspark.