Tijdens het politiek café belichtten een aantal sprekers verschillende aspecten van schuldenproblematiek.
Voorkomen is beter dan genezen!
Het is belangrijk om waar mogelijk te voorkomen dat mensen in een schuldsituatie terecht komen, door hen te leren niet meer uit te geven dan er binnen komt. Schulden zijn echter niet altijd te voorkomen, en kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Het is dan belangrijk dat mensen zo snel mogelijk weer uit de schulden komen.
Tamara Madern, lector Schuldenpreventie en Vroegsignalering aan de Hogeschool Utrecht, betoogde dat particulieren en ondernemers die in financiële problemen vaak te lang wachten met het zoeken van hulp. Hierdoor kunnen de problemen verergeren en wordt het moeilijker om de schuldproblematiek op te lossen.
Wethouder Janneke Sparreboom-van der Spoel van de gemeente Lelystad gaf aan dat schuldenproblematiek ook in Lelystad een probleem is. Zij zet zich actief in voor een effectieve aanpak. Dit werpt zijn vruchten af: Lelystad presteert beter dan het landelijk gemiddelde, mede dankzij de inspanningen van maatschappelijke organisaties en betrokken vrijwilligers.
Oplossingen voor schuldenproblematiek
Er is veel onwetendheid over oplossingen voor schuldenproblematiek. Toch zijn er voor zowel particulieren als ondernemers oplossingen:
- De heer Bovenberg, directeur van Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF), vertelde dat burgers die in de financiële problemen komen contact kunnen opnemen met MDF om een oplossing te zoeken voor hun schulden. In de praktijk gebeurt dit vaak pas in een laat stadium.
- Mevrouw Van den Berg van het Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF) constateerde dat ook ondernemers vaak lang wachten voor zij hulp zoeken. Bij het Zelfstandigenloket kunnen ondernemers al in een vroeg stadium terecht voor hulp en advies bij schuldproblematiek.