Transformatie Stadshart gaat van start!

In het begin van de huidige collegeperiode zette de gemeente Lelystad een belangrijke koerswijziging in voor het Stadshart. Onder verantwoordelijkheid van coördinerend VVD-wethouder Janneke Sparreboom-van der Spoel en in samenwerking met de andere wethouders werd een plan ontwikkeld dat het Stadshart nieuw leven in moet blazen.

Wat is al gerealiseerd?
Vanaf 2014 zijn al een aantal eerste stappen gezet op weg naar het nieuwe Stadshart:

  • De ontwikkeling van Parkwijk werd naar voren gehaald, waardoor woningbouw in 2018 kan starten. Ook worden inmiddels meerdere kantoorpanden omgebouwd naar woningen.
  • De gemeente Lelystad kocht winkelcentrum De Gordiaan aan. Een aantal delen van dit winkelcentrum worden momenteel gesloopt, waarna herontwikkeling kan plaatsvinden.
  • Het Stadshart werd verlevendigd door vergroening, (thema)koopzondagen en evenementen. De gemeente werkt hierin nauw samen de ondernemers, eigenaren, bewoners en de culturele instellingen.
  • De gemeente Lelystad investeerde in de openbare ruimte door het Stadhuisplein en de omringende aanloopstraten opnieuw in te richten.

Wat gaat er nog gebeuren?
De komende jaren worden de nieuwe plannen voor het Stadshart gerealiseerd en wordt het nieuwe Stadshart echt zichtbaar voor bewoners en bezoekers:

  • Rondom het Agoratheater wordt een volledig nieuw Theaterkwartier ontwikkeld. Deze wijk krijgt een stedelijk karakter. Er is plaats voor ontspanning, horeca en woningen. In het Theaterkwartier is een nieuwe bioscoop naast het Agoratheater gepland. Achter het Agoratheater komt een groen en gezellig plein met horecagelegenheden, waar jong en oud graag samenkomen.
  • In de Promesse en de Waagpassage wordt de openbare ruimte vergroend en verfraaid, waardoor een aangename, gastvrije sfeer en een overzichtelijk en aantrekkelijk winkelgebied ontstaat. De Waagpassage wordt verbonden met het Theaterkwartier. De Promesse is een cruciaal onderdeel van het ‘winkelrondje’. Warm natuursteen in de verharding maakt straks de route van het winkelrondje voelbaar.
  • De ABC-locatie (het openbare gebied tussen de toekomstige Parkwijk en het Stadshart) wordt vergroend. Daarnaast komt er een veilige doorgaande fietsroute door dit gebied. De parkeervakken in dit gebied worden ruimer gemaakt. De gemeente wil verder het parkeren in dit gebied achter slagbomen brengen, zodat bezoekers achteraf kunnen betalen. Doorgaand verkeer kan in de toekomst niet meer via het ABC-terrein rijden.
  • Ontwikkeling van appartementen: de aanwezigheid van woningen is belangrijk voor de leefbaarheid in het Stadshart. Aan de oostkant van het Agoratheater komt een nieuw appartementencomplex, op loopafstand van restaurants en winkels.
  • Parkeervoorziening voor fietsers: het is de bedoeling om in hetzelfde gebied een nieuwe parkeervoorziening voor fietsers te realiseren in de vorm van een “fietspakhuis”.