Het eerste bezoek was aan het Ondernemingencentrum Flevoland aan Het Ravelijn 1 te Lelystad, waar Eric Wiebes in gesprek ging met Stichting MKB Doorstart. Deze stichting is een intermediair voor ondernemers die met name problemen hebben met hun financiering. Jannie van den Berg hield een helder betoog over de problemen en waaraan behoefte is bij het MKB. De stichting, die is opgezet in Flevoland, gaat binnenkort uitbreiden in vijf andere plaatsen, waaronder Amsterdam. Gezien het succes van de stichting bij het analyseren en hulp bieden bij problemen van ondernemers zou een brede uitrol over Nederland wenselijk zijn om bedrijven in problemen, die wel degelijk levensvatbaar zijn, te helpen.
Eric Wiebes was aangenaam verrast door het initiatief dat in Flevoland al vele bedrijven heeft geholpen waardoor honderden arbeidsplaatsen behouden zijn gebleven. De financiering van de stichting gebeurt door partners zoals UWV en gemeenten, aangezien die er baat bij hebben aangezien ze dan minder uitkeringen hoeven te verstrekken. In feite een preventieve aanpak.
Eric Wiebes gaf aan dat de stichting vooral contact zou moeten opnemen met het ministerie van EZ, dat immers een agentschap heeft dat ook vele diensten aanbiedt. Dit biedt een welkome aanvulling op wat men allemaal aan MKB-bedrijven kan aanbieden als ondersteuning.
Daarna ging Eric Wiebes naar de Vaartweg 67 te Lelystad. Op dit adres werken drie organisaties nauw samen in het kader van alle veranderingen binnen het sociaal domein. Het betreffen Werkbedrijf Lelystad, het re-integratiebedrijf van de gemeente (Concern voor Werk), de sociale werkvoorziening en het praktijkonderwijs van Eduvier. Na een welkomstwoord van directeur Onno Vermooten werd een rondleiding gemaakt, allereerst over de productieafdelingen van Concern voor Werk. Na een bezichtiging van Werkbedrijf Lelystad vond een ronde-tafel-gesprek plaats tussen de staatssecretaris, een delegatie van de VVD Flevoland en het managementteam van Concern voor Werk en Werkbedrijf Lelystad. Aan de hand van enkele prikkelende stellingen werd gediscussieerd over een aantal actuele zaken die betrekking hebben op de Participatiewet. De staatssecretaris deelde de mening dat het streven moet zijn zoveel mogelijk regeldruk bij werkgevers weg te halen om de kansen voor mensen met een arbeidsbeperking te vergroten. Ook werd stil gestaan bij verschillende financiële en fiscale onderwerpen in relatie tot de nieuwe wet. De staatssecretaris toonde zich onder de indruk van de activiteiten in Lelystad. Zijn motto is: "Iedereen heeft recht op werk."
Voor de VVD Flevoland was dit een belangrijk werkbezoek, omdat werkgelegenheid één van de speerpunten is van de VVD. De VVD in Flevoland staat volgens fractievoorzitter Jan de Reus voor "kansen creëren en ondersteunen". Daarbij wil de VVD dat de overheid ondernemers betrouwbaar faciliteert en stimuleert. De VVD wil zo veel mogelijk ruimte geven aan bedrijven en wil geen overbodige regels.
Het werkbezoek van de Staatsecretaris bood de gelegenheid om "Den Haag" te laten zien waar we mee bezig zijn in Flevoland en tegen welke knelpunten we aanlopen. De VVD kijkt met tevredenheid terug op het werkbezoek en hoopt dat "Den Haag" de knelpunten op de agenda zet. Wij van de VVD in Flevoland blijven waakzaam.