Overname MC Zuiderzee door Sint Jansdal: ons ziekenhuis blijft, maar de onzekerheid voorlopig ook

Tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond 20 november 2018 ontvingen de raadsleden van de gemeente Lelystad de brief die minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport die dag had verzonden aan de Tweede Kamer (de volledige brief is onderaan deze pagina te lezen). De minister schreef in de brief dat na een eventuele overname van het MC Zuiderzee in Lelystad geen 24-uurs spoedeisende hulp, geen operatiekamers en geen acute verloskundige zorg meer mogelijk zouden zijn. Nog tijdens de raadsvergadering ontstond het idee om in actie te komen voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Lelystad.

Actie voor het ziekenhuis!
VVD-raadslid Meta Jacobs twitterde kort na ontvangst van de brief van de minister “Wat zal er gaan gebeuren als 78.000 inwoners de straat op gaan! Geen spoedeisende hulp en verloskunde in Lelystad!” Fractievoorzitter Jack Schoone van Leefbaar Lelystad reageerde daarop met de woorden: “Wordt het tijd om de A6 te sluiten?”. Meta antwoordde: “Laten we de koppen bij elkaar steken en een plan maken!”. Na afloop van het raadsdebat stond Meta de pers te woord, waarbij zij aangaf graag haar koninklijke onderscheiding in te leveren in ruil voor behoud van een volwaardig ziekenhuis in Lelystad en bereid te zijn om te demonstreren, zelfs als haar dat op een taakstraf zou komen te staan.

Het afsluiten van de A6 was natuurlijk niet het werkelijke doel van de oproepen van Meta en Jack: zij wilden met enkele stevige oneliners de aandacht van de landelijke pers op het ziekenhuis richten. En dat is gelukt! Brede landelijke aandacht voor de kwestie van MC Zuiderzee was het gevolg: de uitspraken van Jack en Meta waren landelijk nieuws, en in de dagen die volgden werden zij geïnterviewd door Omroep Flevoland, de NOS, de Volkskrant, de Telegraaf, Trouw, de Stentor, BNR Nieuwsradio, Radio Lelystad en Hart van Nederland.

Op donderdag 22 november nam advocate Els Lucas het initiatief voor een vreedzame actie: ze riep alle Lelystedelingen op om op zondag 24 november om 13:00 uur een menselijke keten rondom het ziekenhuis te vormen: de actie “Omarm het ziekenhuis” was geboren. De gemeente Lelystad ondersteunde dit initiatief. Burgemeester Ina Adema benadrukte hoe belangrijk het is om als inwoners te laten zien dat we ons volwaardige ziekenhuis willen behouden.

Overname door St. Jansdal: voorlopig geen volwaardig ziekenhuis
Diezelfde avond maakte ziekenhuis St. Jansdal bekend dat het MC Zuiderzee daadwerkelijk gaat overnemen. Tot 1 maart 2019 blijft de curator verantwoordelijk voor de zorg in het ziekenhuis, daarna neemt St. Jansdal de zorg volledig over. St. Jansdal kondigde aan dat het eerst zal focussen op de basiszorg en voorlopig geen 24-uurs spoedeisende hulp zal openen in Lelystad. Ook is er vooralsnog geen zicht op een oplossing voor acute verloskunde.

2.000 mensen “omarmen het ziekenhuis” op 25 november!
Als VVD Lelystad zijn we blij dat het MC Zuiderzee open blijft, maar we vinden het van groot belang dat Lelystad een volwaardig ziekenhuis behoudt, met 24/7 spoedeisende hulp én acute verloskundige hulp. Dat is niet alleen belangrijk voor Lelystad, maar ook voor de omliggende gemeenten. Daarom waren wij vanzelfsprekend aanwezig bij de actie “Omarm het ziekenhuis” op zondag 25 november 2018 om 13:00 uur.

Het was hartverwarmend om te zien hoe circa 2.000 mensen (burgemeesters, wethouders, raadsleden en inwoners uit de gemeenten Lelystad, Dronten, Noordoostpolder en Urk samen met personeel en artsen van het MC Zuiderzee en de Commissaris van de Koning in Flevoland) een menselijke keten vormden rondom het ziekenhuis, om te laten zien dat zij willen dat onze stad een volwaardig ziekenhuis behoudt. De manifestatie werd muzikaal omkleed door popkoor Expression uit Lelystad.

Vervolg
Hoewel we blij zijn dat het ziekenhuis open blijft gaan wij de komende tijd graag in gesprek met de minister, kamerleden en alle andere betrokken partijen om ervoor te zorgen dat Lelystad niet alleen basiszorg krijgt, maar een volwaardig ziekenhuis behoudt!