Heel begrijpelijk. De boosheid is en blijft nog lang groot.

Heel begrijpelijk. De boosheid is en blijft nog lang groot. Het gevoel van ‘waarom zij wel en waarom wij destijds niet’

Dit nav de hulp die de minister geeft aan het Maasziekenhuis Pantein in de Noord Brabantse plaats Beugen. 

Arno Rutte heeft op vragen van Meta Jacobs aangegeven om
daar in het debat rekening mee te houden. 

Hij heeft ook duidelijk gemaakt dat er een harde leerschool in Lelystad is geweest met het faillissement van het MC Ziekenhuis. 
De echte inzichten komen pas als de diepgravende onderzoeken naar het faillissement zijn afgerond. Dan zal blijken wat er écht is gebeurd. En of redding mogelijk was geweest.

 

Onze volgende vragen heeft Armo Rutte, woordvoerder ziekenhuiszorg in de Tweede Kamer aan de minister gesteld. 
Vraag:
Hoe wordt voorkomen dat voor patiënten die onder behandeling waren bij specialisten, die nu hun werkzaamheden als zelfstandig behandelcentrum (ZBC) buiten St Jansdal continueren, onduidelijkheid ontstaat over waar ze hun behandeling voort kunnen zetten? Op welke wijze worden zij geïnformeerd? Hoe wordt met hun medische dossiers omgegaan ?

Antwoord:
St Jansdal beschikt over de lijst van patiënten die is overgedragen door de curatoren. Deze patiënten zijn of worden een eerste maal gebeld door St Jansdal met de vraag of zij zorg willen ontvangen van St Jansdal of van een andere partij, en in het eerste geval of zij toestemming geven om hun dossier over te dragen aan St Jansdal zodat de afspraak in het ziekenhuis kan worden voorbereid. Alleen wanneer patiënten tijdens dit eerste gesprek aangeven zorg van St Jansdal te willen ontvangen worden zij een tweede keer gebeld door St Jansdal voor het maken van een afspraak met de medisch specialist.
In het geval de patiënt zorg wenst te ontvangen van een andere partij kunnen patiënten door het invullen van een toestemmingsformulier (rechtstreeks bij St Jansdal of via de andere partij) hun gegevens laten overdragen. Informatie over de procedure is door St Jansdal gepubliceerd in de lokale krant en staat op de website.

De fractie heeft Arno gevraagd over de volgende onderwerpen ook vragen te stellen:
Vervoer naar St. Jansdal in Harderwijk. 

Sommige inwoners kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding. Het bedrag moet echter voorgeschoten worden en dat kunnen heel veel inwoners niet.

Al maanden geleden heb ik mevr Weil, bestuurder van het St. Jansdal in een openbare raadsvergadering gevraagd om samen met de zorgverzekeraar, gemeente en provincie naar een oplossing te zoeken. De reguliere bus stopt niet in Harderwijk voor het ziekenhuis.
Geen administratie kosten met declareren achteraf, maar in iedere geval goed busvervoer op de bezoektijden. 

 

Inmiddels is er een zorg maatjesproject gestart door het Ido. 

Het Ido doet ook schuldhulpverlening en vangt zwerfjongeren op, ex gedetineerden worden ondersteunt, regelt maaltijden, kleding en een groot luisterend oor en nog veel meer. De minister zou deze vrijwilligersorganisatie /vrijwilligers met budget kunnen belonen. 

 

Deze zorgmaatjes helpen patiënten om naar het ziekenhuis te komen https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/170398/zorgmaatjes-helpen-patienten-om-naar-het-ziekenhuis-te-komen

De volgende stevige toezeggingen van minister Bruins zijn door Arno Rutte binnengehaald in het debat:
1. Hij blijft bij ieder overleg bij gemeente en provincie (die over het OV gaan) het belang van een bushalte voor de deur in Harderwijk benadrukken.
2. Hij gaat het belang van vriendelijke en empathische communicatie door St Jansdal in omgang met patiënten uit Lelystad benadrukken in gesprekken met St Jansdal
3. Hij gaat de zorgpartijen in Lelystad (St Jansdal en de ZBC’s) aan tafel zetten met de opsracht een einde te maken aan het gedoe. De IGJ (Inspectie) gaat zeer nadrukkelijk de vinger aan de pols houden en treedt op zodra patiëntenzorg in de knel komt.

We blijven u op de hoogte houden. 

 

Vriendelijke groet

Meta Jacobs