VVD fractie stelt vragen over GGZ zorg

Tijdens de raadsvergadering van 16 april 2019 heeft de VVD vragen gesteld aan het college over de wachttijden in de GGZ zorg. Hier de vragen met de antwoorden van het college.

Wist u als college voordat dit lijstje  gepubliceerd werd dat Flevoland in het verkeerde rijtje staat?

Antwoord Ja, wij weten dat er in Flevoland/Lelystad sprake is van een relatief lange wachtlijst. We hebben eerder bestuurlijk overleg gehad met GGZ Centraal. Daarbij werd aangegeven dat er landelijk sprake is van een tekort aan psychiaters en andere GGZ deskundigen en dat dit tekort met name merkbaar is buiten de Randstad. Het blijkt in de praktijk moeilijk om psychiaters e.d. te interesseren voor vestiging in Flevoland/Lelystad.  In 2017 is de landelijke campagne “Weg met de wachtlijst” gestart. GGZ Nederland, Zorgverzekeraars Nederland e.d. bundelen daarbij de krachten om de wachttijden in de GGZ aan te pakken. Er zijn in dit kader regionale taskforces gevormd waarbij partijen samen komen met oplossingen.  

 

Hoe verhoudt de situatie zich in Lelystad tov Flevoland? 

Antwoord: Partijen zijn verplicht op hun site de wachttijden te publiceren. De wachttijden voor GGZ Centraal zijn terug te vinden op: Voor volwassenen: https://www.ggzcentraal.nl/over-aanmelden-en-verwijzen/wachttijden/flevoland/

Voor jongeren: https://www.ggzcentraal.nl/over-aanmelden-en-verwijzen/wachttijden/fornhese/ 

De wachttijden variëren. Op dit moment zijn de actuele wachttijden in Lelystad (incl. Dronten, NOP) iets korter dan in Almere. Voor acute spoedzaken is er geen wachtlijst.  

Heeft het college met de colleges in Flevoland overleg over deze situatie en informeert u met elkaar naar de inspanningen en resultaten in de regio’s die in de andere lijst staan?

 Antwoord: Er is overleg met GGZ Centraal, zowel lokaal als regionaal.  Er zijn/worden in het kader van “Weg met de wachtlijst” diverse bijeenkomsten georganiseerd waarbij betrokken partijen informatie uitwisselen en van elkaar leren. Ook wordt daar het verloop van de wachttijden van de verschillende regio’s gemonitord.  Samenwerken wordt gezien als een belangrijke instrument om wachttijden tegen te gaan. Op lokaal niveau wordt hierop ingezet o.a. via het project “GGZ in de wijk”. 

Graag worden wij geïnformeerd over de aanpak, voortgang en de mogelijkheden cq onmogelijkheden waar u met de andere colleges in Flevoland tegen aan loopt.  

Antwoord: Medio 2018 is de regionale taskforce Flevoland opgestart om de wachttijden GGZ terug te dringen. KPMG Health ondersteunt dit. In een aantal bijeenkomsten is met de betrokken partijen een knelpuntenanalyse wachttijden GGZ in de regio Flevoland opgesteld en een selectie gemaakt van oplossingsrichtingen. Op de site www.wegmetdewachtlijst.nl is informatie te vinden over de aanpak en mogelijke oplossingsrichtingen.  In het regionaal bestuurlijk overleg Sociaal domein bespreken we regelmatig de problematiek rond de GGZ wachtlijsten. In juni is er een overleg met de zorgverzekeraar gepland. Ook daar zal dit punt onderwerp van gesprek zijn. De zorgverzekeraar is immers verantwoordelijk voor de GGZ zorg voor volwassenen.