Onderzoek "Zorg in Flevoland" en reactie

Afgelopen week is het rapport openbaar gemaakt waarin onerzoek is gedaan naar de toekomstige zorg in Flevoland (https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/docs/Toekomstverkenning_zorg_Flevoland_7C3B0CE969DDA389C1258435005A6076.pdf)

Het collega van de gemeente Lelystad heeft gereageerd hierop (zie  bijgevoegde brief).

Als woordvoerder van de portefeuille gezondheid, waar het ziekenhuis onder valt, informeer ik u over de vragen en opmerkingen die ik namens onze fractie tijdens bijeenkomsten heb gesteld en die ook verwerkt zijn in de reactie van het college richting de minister.

----

Erg veel onderzoeksvragen, die uit het rapport van de verkenner komen moeten nu verder uitgewerkt worden en het vertrouwen winnen van de patiƫnten en cliƫnten in Lelystad is een grote opgave.

Het is erg belangrijk dat de voorgestelde activiteiten van de verkenner richting het welzijnswerk en de WMO kunnen rekenen op een bijdrage uit de toegezegde middelen van de minister.

Een plan door de zorgtafel ( voorstel verkenner ) dient hiervoor gemaakt te worden.

De uitgaven binnen de WMO staan in Lelystad erg onder druk. Het budget dat van het Rijk komt is niet voldoende om de vraag in te vullen.

Natuurlijk zijn wij het eens dat meer preventieve activiteiten kunnen worden ingezet om grotere gezondheidsprobleem te kunnen voorkomen.

Denk aan meer bewegen en een andere manier van eten en het voorkomen van eenzaamheid etc.

Verder heb ik aandacht gevraagd voor het vervoer naar het St. Jansdal en andere ziekenhuizen. Reeds in oktober zeer specifiek benoemd tijdens het eerste overleg na het faillissement van MC ziekenhuis.

De verkenner geeft op vier momenten ( blz. 7, 23, 44 en 46 ) aan dat het voor onze inwoners met een zeer smalle beurs het erg moeilijk is om deze kosten te dragen. Inwoners worden steeds meer zorgmijders en komen veel later naar de huisarts of geven geen gehoor aan de doorverwijzing.

Verder sluit het vervoer niet aan en moeten de mensen nog een stuk lopen vanaf de bus in Harderwijk.

Om voor een vergoeding in aanmerking te komen moet men voor veel mensen te moeilijke formulieren invullen.

Ik heb aangegeven dat het prettig zou zijn als de zorg voor mensen leidend is en dat de zakelijkheid daarna komt. Dit ingegeven door de publicatie van de bestuurder mevrouw Weil van het St. Jansdal in de Volkskrant waar zij het over de 400 bevallingen op Urk heeft en er geen ruimte is voor een meer empathische benadering van zaken.

Het verslag van de verkenner en het antwoord van het college geeft u een duidelijk beeld van hoe de zorg voor onze inwoners en voor de inwoners in onze omgeving ( totaal: 180.000 ) nu en voor de recente toekomst voorstaat.

 

Meta Jacobs