VVD stelt mondelinge vragen over tijdelijke sluiting hospice

Wanneer je in de laatste fase van je leven zit, wil je het liefst afscheid kunnen nemen in een warme, veilige omgeving met je naasten dichtbij. En het liefste thuis. Maar soms is dat, om wat voor reden dan ook, niet haalbaar. In Lelystad kon je tot voor kort dan terecht in hospice Het Hofje, waar de professionals van Coloriet samen met de vrijwilligers van Vrienden van het Hofje zorgden voor een huiselijke omgeving met passende palliatieve zorg. Sinds twee weken geldt echter een patiëntenstop tot 1 april, omdat de kosten voor het openhouden van het Hofje te hoog werden.

Een waardig levenseinde
Bij navraag bij het huisartsenplatform blijkt dat de vraag naar een bed in de hospice groot is. De VVD vindt het zeer zorgwekkend: In een stad als Lelystad, met meer dan 80.000 inwoners, is een plek waar je waardig kunt sterven onmisbaar. Het kan niet zo zijn dat mensen gedwongen worden uit te wijken naar Dronten, of erger, noodgedwongen in een steriel en veel te duur ziekenhuisbed hun laatste levensfase ingaan.

Vinger aan de pols
Inmiddels heeft de fractie van de VVD contact met de bestuurder van Coloriet en met het bestuur van Vrienden van het Hofje. Een eerste gesprek tussen directie Coloriet en bestuur van Vrienden is gelukkig wel verhelderend geweest. Maar de VVD blijft een vinger aan de pols houden. Daarom stellen we dinsdag 31 januari 2023 mondelinge vragen aan het College, gaan we zelf ook in gesprek met de nieuwe bestuurder van Coloriet en blijven we afstemmen met het bestuur van Vrienden van het Hofje. Daarmee hopen we dat de ontstane situatie zo snel mogelijk wordt opgelost. Zodat onze inwoners die dat nodig hebben, samen met hun naasten een waardige laatste levensfase krijgen.